Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ





ΚΘ’ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΦΕ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ



             Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για να φαρμακεία μας, μετά από 6
χρόνια εφαρμογής πρωτόγνωρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για τα μέχρι τώρα ευρωπαϊκά αλλά και ελληνικά δεδομένα, οι ΣΥ.ΦΑ. καλούνται να παίξουν πλέον ενεργά τον ρόλο που έχει να κάνει με την εφαρμογή των καταστατικών αρχών τους.

Αστικός συνεταιρισμός είναι εκούσια ένωση προσώπων με  οικονομικό   σκοπό,   η   οποία,   χωρίς  να  αναπτύσσει  δραστηριότητες  αγροτικής   οικονομίας, αποβλέπει ιδίως  με  τη  συνεργασία  των  μελών  του  στην   οικονομική,  κοινωνική,  πολιτιστική  ανάπτυξη  των  μελών  του και τη   βελτίωση της ποιότητας ζωής τους γενικά μέσα σε μια κοινή επιχείρηση”.
Η ύπαρξη συνεταιρισμών και η εναθάρρυνση δημιουργίας τους στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά όπου ο κάθε συνεταιρισμός δραστηριοποιείται.

        Η βίαιη αλλαγή του ιδιοκτησιακού του  φαρμακείου δεν είναι δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστο το συνεταιριστικό κίνημα από την στιγμή που οι ΣΥ.ΦΑ. στηρίχτηκαν από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα και σωστά,  αποκλειστικά στο ατομικό ή συστεγασμένο φαρμακείο.


Εκ των πραγμάτων λοιπόν στην ατζέντα του συνεδρίου μπαίνουν όλα όσα θα αναφέρουμε παρακάτω και οι απαντήσεις και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν πρέπει να είναι ξεκάθαρα και σαφή προς κάθε κατεύθυνση.

1.    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

     Οι ΣΥ.ΦΑ. ανήκουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ  στα μέλη τους- φαρμακοποιούς.



2.    Α.Ε.  ΚΑΙ  OSFE LOGISCOOP-PANSYFA

       Εδώ και αρκετά  χρόνια χρησιμοποιήθηκε  ο θεσμός των Α.Ε. για την δημιουργία θυγατρικών από τους  ΣΥ.ΦΑ.
     Μία τέτοια Α.Ε. είναι και η προσφάτως ιδρυθείσα (από την συγχώνευση των δύο ζημιογόνων  και με μηδαμινό έργο εταιρειών OSFE LOGISCOOP και PANSYFA) OSFE LOGISCOOP- PANSYFA της οποίας το καταστατικό φαίνεται ασύμβατο με τις συνεταιριστικές αρχές, από την στιγμή που επιτρέπεται η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στην εταιρεία.
    Το ζήτημα αυτό είναι πλέον καθοριστικής σημασίας από την στιγμή που τα GREEN PHARMACY ανήκουν στην Ο.Σ.Φ.Ε. στην οποία επίσης με την τελευταία Κ.Υ.Α. παρέχεται  η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων.
    Η μελέτη των καταστατικών λειτουργιών των Α.Ε. δείχνει ξεκάθαρα ότι πολύ δύσκολα μπορεί μια Α.Ε. να υπηρετήσει την συνεταιριστική ιδέα.
 
3.    GREEN PHARMACY

      Τα GREEN PHARMACY υποτίθεται ότι θα ήταν η απάντηση του συνεταιριστικού κινήματος στις επιδιώξεις των ιδιωτικών συμφερόντων να αλώσουν τα φαρμακεία μας.
         Δυστυχώς η υιοθέτηση της πολυδιαφημισμένης ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και από το συνεταιριστικό  κίνημα, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του και τον ρόλο του, τορπίλισε και αυτήν την προσπάθεια καθιστώντας την θνησιγενή σχεδόν από την πρώτη στιγμή.
     Ως εκ τούτου είδαμε, παρά τις αλλεπάλληλες και αποσπασματικές   προσπάθειες εκκίνησης του εγχειρήματος κάθε φορά το αποτέλεσμα να είναι η αποτυχία.
        Είναι βέβαιο ότι η παρουσία μια υποομάδας μέσα στους ΣΥ.ΦΑ. η οποία θα απολαμβάνει κάποιων ειδικών προνομίων σε σχέση με τα άλλα μέλη, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές των συνεταιρισμών που προβλέπουν πλήρη ισοτιμία όλων των  μελών.
    Αυτή η διαφοροποίηση κάποιων μελών είναι ευνόητο ότι θα είναι το πρώτο διαλυτικό βήμα για την ιδέα του συνεταιρίζεσθαι.


***Τα GREEN PHARMACY είναι μία παροχή υπηρεσιών από τους ΣΥ.ΦΑ. προς τα μέλη του ( και μη; ) και όχι συνεταιριστικό δίκτυο.

  
4.    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ.

     Τα προϊόντα ετικέτας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια διέξοδο για τα φαρμακεία πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.
     Η έλλειψη συντονισμού και κοινής πολιτικής μεταξύ των ΣΥ.ΦΑ. αλλά και η παντελής έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής με γνώμονα την υπεράσπιση του φαρμακείου , έχουν ως αποτέλεσμα οι κινήσεις στην κατεύθυνση παραγωγής συνεταιριστικών προϊόντων να είναι αποσπασματικές, χωρίς σαφή προσανατολισμό και στόχευση, με προϊόντα είτε που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του φαρμακείου, είτε που λανσάρονται για μία χρονική περίοδο και στην συνέχεια αποσύρονται.
     Τα προϊόντα της ΠΑΝΣΥΝΦΑ έως τώρα ήταν κάτω του μετρίου, με περιστασιακές συμφωνίες με διάφορες άγνωστες συνήθως εταιρείες και χωρίς ουσιαστικό όφελος για τα φαρμακεία.

 
5.    Κ.Υ.Α.  ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

       Η εμπλοκή της Ο.Σ.Φ.Ε. στα της ίδρυσης φαρμακείου είναι μια λάθος κίνηση  και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις καταστατικές αρχές των ΣΥ.ΦΑ. αλλά και με τα συμφέροντα  όλων των φαρμακοποιών, όχι μόνο των συνεταιρισμένων.
     Είναι τουλάχιστον φαιδρό το επιχείρημα ότι όπως είναι η Κ.Υ.Α. δεν εφαρμόζεται.
     Απεδείχθη περίτρανα τους τελευταίους μήνες, ότι η Κ.Υ.Α. είναι «ζωντανός οργανισμός» και αλλάζει μέρα με την μέρα για να ικανοποιηθούν τα διάφορα συμφέροντα που βρίσκονται από πίσω.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν η Κ.Υ.Α. εφαρμόζεται σήμερα, αλλά αν η Ο.Σ.Φ.Ε. προτίθεται να την εφαρμόσει στο μέλλον, αν αυτή η εξέλιξη είναι προς το συμφέρον των φαρμακοποιών και αν με αυτή την προοπτική τα συμφέροντα συνεταιρισμένων φαρμακείων και ΣΥ.ΦΑ. ταυτίζονται.

 
6.    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ

     Μπροστά στην συνεχιζόμενη και αμείωτη επίθεση στο ελληνικό φαρμακείο είναι ξεκάθαρο ότι ο κλάδος δεν έχει την πολυτέλεια της διπλής εκπροσώπησης.
     Ο Π.Φ.Σ. μιλάει για τα φαρμακεία και μόνο από την πλευρά του λιανεμπορίου και η ΟΣΦΕ μιλάει μόνο από την μεριά του χονδρεμπορίου.
     Κάθε άλλη τακτική από όπου κι αν προέρχεται είναι εκ του πονηρού και μόνο κακό θα κάνει στον κλάδο.

 
 
 Εν κατακλείδι, το φαρμακείο μέχρι σήμερα είναι  η τελευταία αμιγώς ελληνική επιχείρηση απόλυτα συνυφασμένη με την επιστήμη της. Οι συνεταιρισμοί ήταν μέχρι σήμερα το μοναδικό προπύργιο αντίστασης το οποίο δεν εβλήθη από νόμο μνημονιακό ή Κ.Υ.Α. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι οι ίδιοι οι συνεταιριστές αυτοί που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την οικονομική τους άλωση από αλλότρια στον κλάδο συμφέροντα.
Οι ενδείξεις  για να το υποστηρίζουμε αυτό είναι ήδη πολλές.



                                   ΒΑΝΔΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
                                   ΖΗΣΗ ΜΑΙΡΗ
                           ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
                                   ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ                                      
                                  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                                  ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ....και η "δημοκρατια" τους.... Το "συστημα" ελλαδα ποτε δεν τα πηγαινε...