Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Αλήθειες περί πιστοποιημένων η μη προϊόντων δια <πάσαν νόσον > στα φαρμακεία μας



Το CPNP reference nr, το οποίο θα μπορούσε να υπάρχει στην συσκευασία προϊόντων, σημαίνει Cosmetic Products Notification Portal, είναι ένα portal, δλδ. μία πύλη, για καταχωρήσεις καλλυντικών στην ευρωπαϊκή ένωση.
Όπως όλοι γνωρίζουμε ,καλλυντικό με ιαματικές ιδιότητες δεν υπάρχει.

Εξάλλου η νομοθεσία αναφέρει ξεκάθαρα, ότι καλλυντικό είναι το προϊόν, που εφαρμόζεται σε υγιές δέρμα.
Σε πάσχον δέρμα για την ίαση του χρειάζεται η εφαρμογή προιόντος, που έχει τον χαρακτηρισμό ιατροτεχνολογικό η όπως αποκαλείται διεθνώς Medical Device .
Άρα για το Medical Device αρμόδιος είναι ο ΕΟΦ ή κάποια ανάλογη διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή, FDA κ.λ.π.
Η τιμή κόστους καλλυντικών κρεμών π.χ. 50 ml, σε παραγωγή μικρής κλίμακας και με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αιθέρια έλαια κλπ, δεν υπερβαίνει τα 2 ευρώ, χωρίς την συσκευασία.

Στα ΜΜΕ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραγωγοί ή διακινητές καλλυντικών προϊόντων μπορούν να κάνουν καταχωρήσεις και να <ευαγγελίζονται > ότι θέλουν ή ακόμα γνωστά ονόματα του χώρου μας να δίνουν συνεντεύξεις για προϊόντα, μιας και ο έλεγχος της πολιτείας δεν είναι επαρκής.

Αν κάποιοι ΣΥΦΑ παίρνουν τεμάχια αυτών των καλλυντικών, είτε σαν παρακαταθήκη είτε αγοράζοντας κάποιον αριθμό, σαφώς δεν αποτελεί μέσο απόδειξης της ποιότητας αυτών των προϊόντων.
Οι ΣΥΦΑ είναι χονδρέμποροι και όχι κρατική αρχή πιστοποίησης .

Και σίγουρα δεν σημαίνει επίσης ότι είναι μία στρατηγική επιλογή.

Αλλοίμονο αν πιστέψουμε ότι κάποιοι ΣΥΦΑ θεωρούν ότι η προώθηση ενός προϊόντος αποτελεί γι αυτούς στρατηγική επιλογή.

Και βέβαια η χρησιμοποίηση του ονόματος των ΣΥΦΑ εν είδει διαφήμισης μόνον σύγχυση δημιουργεί από την στιγμή που για πολλούς συναδέλφους θα δοθεί δικαιολογημένα η εντύπωση ότι πρόκειται περί συνεταιριστικού προϊόντος.
Εδώ τίθεται και το ερώτημα αν σε αυτήν την τακτική συναινούν και οι  ΣΥΦΑ.

Οι φαρμακοποιοί ατομικά και συλλογικά οφείλουν να διασφαλίζουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των προιόντων που διακινούν και να διατηρήσουν την  επιστημονική τους δεοντολογία ενάντια στην άκριτη εμπορευματοποίηση που επιχειρείται εντός και εκτός του κλάδου.


ΜΑΙΡΗ  ΖΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                                  ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ....και η "δημοκρατια" τους.... Το "συστημα" ελλαδα ποτε δεν τα πηγαινε...